2009

2009

Verslag KosMaandag 15 juni


We doen de deur dicht en vertrekken met Aegan Airlines om 11.30 met aankomst in Athene om 16u.


Overstap naar Kos om 16.30, in Kos om 17.20u, taxi genomen en een half uur later stonden we aan ons appartement “Anemos” (wat wind betekent). Goede ontvangst door Nicole met een groooote ouzo!!!!!! Na de nodige informatie gaan we op aanraden iets eten in taverne ‘Tasos’, met wederom een grooooote ouzo om te beginnen. Na een goede maaltijd een digestief, nogmaals een grooooote ouzo. Met als gevolg dat we elkaar moeten ondersteunen en we veel plezier hebben.


Dinsdag 16 juni.


Na een goed ontbijt in de tuin op verkenning naar Kos. Met de bus? Maar neen het was maar 4km, dus te voet. Iets gaan nuttigen in restaurant “Museum Restaurant” op aanraden van ons Irène waar we haar groeten overbrachten. De eerste kennismaking met de lokale winkeltjes en de overdekte Agora met zijn geurige kruiden.


Woensdag 17 juni


Onze eerste grote wandeling (10 km heen en 10 km terug)naar “Terma”. Niet te doen te voet, zei Nicole, maar toch luisterden wij niet en startten de wandeling aan en zagen wel tot waar we kwamen. Een bus onderweg was altijd een mogelijkheid. Heel veel wind, dus goed te doen, onze huid begon te bakken. Na een flinke klim was een verfrissing welgekomen. De terugtocht was wind af en berg af. De honger begon ons parten te spelen; niet getreurd, we hadden een brood mee met een fles water. Om u een idee te geven van de temperatuur, het ‘knoeftje’ brood werd snel geroosterd door de zon zodat de toast met het slokje warm water toch smaakte. Rond 15u toch een halte aan de tarverne ‘Paraskevi’ om de koelte op te zoeken met een hapje.


TERMA:  natuurlijke warmwaterbronnen in een inham van de zee. Dit jaar werden ze niet uitgegraven daar de lokale bars niet wilden delen in de kosten. Dus was er een schop beschikbaar en diegenen die wilden konden hun eigen put graven om zo te genieten van het zeer warme zwavelhoudend bronwater.


Donderdag 18 juni


Een uitstap met de vleugelboot naar Patmos.


’s Morgens werden we opgehaald door de bus, op zijn Grieks, te laat natuurlijk. Na 2 uur vaart kregen we een kleine rondrit met de bus waar we een bezoek brachten aan de heilige grot en de mooie monastiri. De rest van de dag vrij zodat we de stad, en haar winkeltjes een bezoek brachten met een lichte maaltijd bij ‘Loukas’ in de rustige binnenstad. Rond 16u koos onze boot terug het ruime sop. We vlogen bijna terug met onze vleugelboot, 2 maal vaart moeten minderen wegens te veel wind.


Vrijdag 19 juni.


Onze tweede grote voettocht vanuit Psalidi 11 km . Het begon met een kleine wandeling naar Kos maar dit werd al vlug uitgebreid met een bezoek aan de opgravingen van het “Asklepion”. Een leuke tocht over een goed geasfalteerde weg. Na het dorpje Platani gingen we het bos in en begon de weg te stijgen. Na een warm bezoek aan de opgravingen werd er toch besloten het toeristentreintje te nemen naar Kos stad.


ASKLEPION: een heiligdom opgedragen aan Aesculapius. Dit was het oudste georganiseerde ziekenhuis ter wereld.Groot terrein dat uit 4 terrassen bestaat, is in 1902 opgegraven en mooi gerestaureerd. Vooral de tempel van Aesculapius maakt een imposante indruk; er is een fenomenaal uitzicht over de vlakten van Kos.


Zaterdag 20 juni


Rustdag. Na het ontbijt een kleine wandeling rond het natuurreservaat dat achter ons verblijf gelegen was en langs de “dijk” van Psalidi terug.


Middageten rond 14.30u in de tuin, tomaat, feta, retsina en brood.


Rita haar eerste zwemles in het verfrissende tuinzwembad.


’s Avonds naar Spiros om van Grieks live music te genieten en af en toe een dansje te plaatsen.


Zondag 21 juni


3de grote wandeltocht. Naar Kos stad en van daaruit naar Lambi, uitgangsbuurt (+/- 14 km).


Op terugweg achter de overdekte markt iets gaan eten bij “Agora”, zeer mooi gelegen terras onder de platanen. Daarna onze aftocht naar ‘Anemos’.


Maandag 22 juni


Met de bus naar Kos stad met een bezoek aan de Castro, gesloten natuurlijk!! Enkel open in de namiddag, dus…. na enkele uren terug, ingang €3, veeeel te duur; liever een frappé aan € 4. Dan maar een bezoek aan de boom van Hippocrates. Onder deze 500 jarige boom heeft hij zijn kennis onderwezen.


HYPOCRATES: de grondlegger van de medische wetenschap. Hij was de belangrijkste van de Oude Griekse Asclepiaden (heelmeesters). Daarom wordt hij vandaag nog steeds de “vader van de geneeskunde” genoemd.


Een picknick onder de ficus, spanakopita, bougatsa, lekker!!!!


Dinsdag 23 juni


We huren een wagen voor een week wat ons toelaat de andere kant van Kos te verkennen.


Een bezoek aan Zia, zeer gegeerd door de toeristen, met bussen komen ze toegestroomd. Maar… het loont de moeite, zeer mooi, in wit en blauw. In restaurant ‘Avli’ iets gaan drinken en geproefd van de lokale kaas, schapenkaas gemarineerd in rode of witte wijn. We genieten van het  prachtige uitzicht.


ZIA: ligt op de helling van de Dikeos-berg, een dorp met heel veel groen en een uitzonderlijke schoonheid.


Woensdag 24 juni


Naar het uiterste punt van het eiland.


Kefalos, Larisa en Kamari.


In Kamari zien we het schilderachtige rotseilandje dat bekend is met de naam Kastri. Op dat eilandje staat een klein klooster, Agios Nikolaos. Lans deze wegen kan men nog genieten van, mooie, onbekende kerkjes, o.a. in Limniosos, die nog steeds in overvloed gebouwd worden.


Donderdag 25 juni


Op verkenning naar Mastixari, zeer mooi gelegen aan de kust met zijn leuke hotelletjes. We informeren ons hier over de uitstap naar Kalimnos, mooi voor de volgende dag misschien.


Vandaar gaan we op zoek naar die mooie witte molen; wel 3 keer rijden we rond maar vinden hem niet. Wat bleek, die molen was niet wit, maar opgebouwd in natuursteen. Hij stond in Antimachia, werd omgebouwd tot een klein museum met aan de overkant het traditionele huis waar men de oude gebruiken van vroeger kon bekijken. Daarna even langs Kardamena, een beetje shoppen. Wat ons wel opviel was dat er geen toeristen waren,  24 personen telden we in de nochtans zeer talrijke tavernes. Grand Tourisme!!. En in België maar klagen dat er geen volk komt op restaurant.


We rijden verder naar Lagoudi, een bezoek aan Christina. Een Belgische dame die eigenzinnige iconen schilderde, woonde op een zeer mooie eigendom, de tuin was prachtig gedecoreerd met allerlei prularia. Zij nodigde ons uit iets te komen drinken op naar terras. Toen we vroegen wat onze schuld was zei ze dat ze dit plezier aanbood; wilden we iets geven mochten we wat in de pispot gooien. Zij vertelde ons haar hele leven, net een Griekse komedie. Op terugweg naar de wagen kwamen we nog voorbij een zeer klein kafenion, je houdt het niet voor mogelijk, maar de tijd is hier wel blijven stilstaan en staat nog stil.


Vrijdag 26 Juni


Met de wagen naar Mastichari en we nemen de boot naar Kalimnos, het sponseneiland. Na een wandeling door de straatjes: een lekkere meze kalamarakia in een typische oude ouzeria: Tolami. Daar kregen we gratis een culinaire tip van de beste kok van Kalimnos: de inktvis wordt opgehangen in de wind, zo krijgen hij een andere, lekkere smaak na ongeveer 5 tot 6 uren. Het mag geen vochtig bewolkt weer zijn, want dan moeten ze binnen.


In de late middag iets gaan eten in restaurant “To family”: een enorme gegrilde kalamar en spaghetti opgebakken met look.


De boot terug om 16.uur waar we een grote careta-careta hebben kunnen zien zwemmen.


Bij aankomst op Kos nieuwe sandalen voor Raymond gekocht in Mastichari daar ze volledig kapot gewandeld waren.


Mastichari, 150 inwoners, bestaat uit een mengeling van oude woningen en moderne toeristische bouwwerken. Hier leven nog maar weinig mensen van de landbouw en visserij. Het toerisme vormt de belangrijkste inkomstenbron.


Zaterdag 27 juni


Na onze inkopen bij de bakker, voor ’s middags, naar Kamari voor verkenning. Daarna rijden we door naar Alikes, even buiten Tigaki, om een fikse wandeling rond het oude zoutmeer. Vroeger werd er zout gewonnen. Spoorrails en ruïnes van gebouwen liggen er afgedankt bij. Het meer en het oevergebied zijn tot natuurreservaat uitgeroepen omdat de streek de biotoop van veel vogelsoorten is. In de wintermaanden leven daar zelfs flamingo’s.


Nadien de tuinen van Hippokrates bezocht, mooi aangelegd met bomen die gesponsord werden door familie en firma’s.


’s Avond gaan eten bij de Nikos the fisherman (O Nikolas o psaros). Zijn daar terecht gekomen zoals Hollanders, met een bonnetje afgedrukt via internet voor een gratis zeeeer zoet dessertje. Zeer prijslijk restaurant kwantiteit en kwaliteit gezien. Afgesloten met een zogezegde ouzo die tsipouro was.


Zondag 28 juni


Naar Plaka, klein bos waar de pauwen in het wild rondlopen. Ze waren zeer tam en kwamen uit je hand eten.


Daarna hebben we het desolate landschap verkend, een kleine weggetje ingedraaid en met een snelheid van 20km door the middle of nowhere gereden. We kwamen uit aan een taverne met de drie ezels die we aan de hand van een kleine bijdrage gesponsord hebben zodat ze een bakje graan met maïs kregen. In deze taverne hebben we dan lekker en goedkoop gegeten.


’s Avonds Kos by night, lekker gekuier door de straatjes.


Maandag 29 juni


Vanaf dit moment komen we in een luiere periode terecht.


Laatste dag met de wagen op stap. Gebruik gemaakt om boodschappen te doen in de Lidl met daarna richting Terma om onze kruidenpluk te houden, dit jaar enkel tijm. Een rustige namiddag aan het zwembad sluit de dag af.


Dinsdag 30 juni


Na het ontbijt een wandeling rond het natuurreservaat achter onze studio’s. We merkten wel op dat het meer stilaan droog kwam te staan. Na ongeveer 2 uur wandelen was het tijd voor een frisse pint in restaurantje Paraskeva. Tijd voor een middagmaal in de tuin en terug zonnen en nat maken in het zwembad. Onder begeleiding van de badmeester( Raymond) Rita’s eerste poging om het diep over te zwemmen. ’s Avonds terug naar ons stamrestaurant.


Woensdag 1juli


Na het ontbijt te voet naar Kos (zeer warm). Bezoek aan enkele Romeinse opgravingen om toch onze cultuur up to date te houden. Een snakje in taverne Agora en afsluiten met een lekker ijsje. Bij thuiskomst terug naar het zwembad (ik weet het ik val in herhaling) met nog een beetje zwemoefening voor Rita.


Donderdag 2 juli


Vandaag een zeeer luie dag, Raymond zere teen dus een kleine wandeling en daarna verplicht rust. Al goed dat er veel wind is.


Vrijdag 3 juli


Teen beter, dus, onze bijna dagelijkse wanding naar Kos stad. Nog een paar opgravingen meegenomen met onder andere de Agorà die je bereikte langs de tolpoort die omgeven is met kleurrijke bougainville. De archeologische vindplaats was tot 1933 bebouwd met huizen, tot een zware aardbeving aanzienlijke verwoestingen aanrichtte, waardoor de archeologen de kans kregen de antieke overblijfselen bloot te leggen. De antieke Agorà was ooit het middelpunt van de stad, zowel markt- als ontmoetingsplaats.


Zaterdag 4 juli


We slapen uit vandaag. Geld afhalen om onze rekeningen te betalen, nog even door de winkels kuieren in Kos stad, de dorst laven en met de bus terug. Nog genieten in de tuin in het gezelschap van de lokale poezenbevolking en een duik in het zwembad met Rita haar laatste zwemles en uitreiking van haar zwemdiploma.


Zondag 5 juli


Laatste dag, dus laatste ontbijt, inpakken, middag eten en rond 14u komt de taxi ons halen om naar de luchthaven te rijden.


Wat we na enige tijd begonnen te vrezen gebeurde. Het vliegtuig had vertraging met als gevolg dat we rond 20uur in Athene landden. 20uur !!! Oei, …….. ons vliegtuig naar Brussel vertrok om 20uur !!!!!


Dus, ….. geen stress, naar de balie van Aegan Airlines, geen probleem, onmiddellijk boeking voor een volgende vlucht. Die is…. inderdaad maandagmorgen te 7.30. Het nodige werd gedaan voor de ophaling van onze bagage en reservatie in het hotel Holliday Inn. Met het shuttlebusje naar het hotel. Daar aangekomen (rond 21.30uur) eerst even bellen naar mijn baas om te zeggen dat ik maandagmorgen niet kon komen werken (vol spijt). Na de bagage afgeleverd te hebben op de kamer even navragen of we nog een maaltijd kunnen krijgen wat geen probleem is, het is ondertussen al wel 22.30uur! Toch nog even genoten en goed gelachen om dan moe en voldaan te gaan slapen.


’s Morgens om 6.00uur de bus op en naar de luchthaven om toch op tijd te vertrekken en rond 10.30uur te laden in Zaventem.


Ziezo, ons verlof zit erop. Het was een mooie reis en we kijken uit naar volgend jaar