2013

2013


Het is weer zover.


 

Door het weinig aantal dagen verlof ingevolge een verblijf in Turkije, met Pasen, was er eerst besloten om dit jaar niet naar Griekenland te gaan. Maar naar waar?


Frankrijk: Canal du midi?


Corsica: MB niet zo welkom.


Kroatië: OK maar op camping. Als wij naar Kroatië gaan waarom dan niet doorrijden meer naar het zuiden? Wij zijn tenslotte toch halverwegen.


Na veel wikken en wegen vragen wij prijs bij onze Griekse touroperator voor tickets met de ferry vanuit Venetië.


Na enkele dagen was het toch beslist, wij zullen naar Griekenland gaan.


Woensdag 21 augustus is het zover, wij vertrekken in de namiddag richting zuiden.


In St Hypolite (Elzas) is zoals gewoonte onze eerste overnachtingsplaats.


Donderdag 22 augustus om 7:30u rijden wij richting Venetië. Nog nooit zo vlot gereden, zelfs aan de Gotthardtunnel  geen  file.


Om 16:30u komen wij op camping Venezia aan; mooie doorreiscamping, op 5 min met bus van centrum van Venetië. Wij genieten nog van een gezellige avond en eten een pizza in het campingrestaurant.


Vrijdag 23 augustus.


Vandaag op het programma een bezoek aan Venetië.


Wij nemen de bus vòòr de camping en 5 minuten later komen wij op Piassa Roma aan. Misschien denken jullie waarom niet te voet? Niet te doen, zeer drukke baan, met overal werkzaamheden en toch een 7 km stappen, als je dan nog een hele dag moet rondslenteren in Venetië…..


Nu beginnen wij aan onze "kleine wandeling" zou Rita en Roland zeggen.


Eerst door de talrijke winkelstraatjes tot aan het San Marcoplein, daarna iets nuttigen, op één van de terrasjes langs de Grand Canale ( 1 ijsje en 2 waters € 23.00). Wij wandelen verder langs de Grand Canale en komen terug uit naar het San Marcoplein, via het Arsenaal en vele kleine straatjes. Het is nu wel tijd om iets te eten. Aan restaurants geen gebrek. Hoe dichter tegen San Marco hoe duurder, wij hadden het moeten weten (1 maal escalope (zonder garnituur), 1 maal lever, 1 tomaat salade, 1 grote fles water en 2 limoncello’s € 54.40). De koffie zullen wij maar op San Marco plein nemen...


Wij moeten nog even wachten op verlichting van het plein.


Caffè Florian is gekend om één van de duurste koffies te serveren; wij nemen toch plaats op het terras, de ober brengt direct de prijslijst met een bijkomende briefje met vermelding dat er een verplicht supplement is bij  de eerste consumptie van € 12.00 per persoon, voor het Barok ensemble dat aan het spelen is. € 54.00 voor 2 koffies vinden wij toch iets te veel en gaan 50 meters verder op een terras zitten, waar de koffie goedkoper is en waar wij eveneens van het Barok ensemble kunnen genieten. Wat foto's nemen van het verlichte San Marcoplein en daarna terug richting Piassa Roma langs het doolhof van Venetië.


Wij nemen de bus terug en komen rond 22:00u aan op de camping


Zaterdag 24 augustus.


Richting haven, waar we deze keer geen problemen hebben met ons boottickets.  Wij kunnen direct inschepen in een kleinere ferry (F/B Coraggio) dan dat wij gewend zijn. Kleiner wil ok zeggen minder faciliteiten, geen zwembad, geen A la carte restaurant, maar minder volk.


Zondag 25 augustus om 15:00u komen wij aan in Igoumenitsa. Na een tussenstop in typisch Grieks taverne rijden wij richting Polidoro om Spiro en Lambrini een bezoek te brengen. Wij worden wederom hartelijk ontvangen en nemen een kamer voor 1 nacht. 's Avonds drinken we onze ouzo en eten lekkere pizza, die Lambrini heeft klaar gemaakt.


Maandag 26 augustus.


Goed ontbijt; vragen de rekening en moeten enkel de kamer betalen. Het is nu tijd om verder te rijden richting Gliki. Waarom de grote baan te nemen als het via witte baantjes ook kan? Bij het binnenkomen van Saloniki is het zover, de opstap wordt beschadigd, met gevolg dat ze de rest van de vakantie niet meer kan gebruikt worden. Enfin als het dat maar is. Ook geen zin om bij 35° onder MH te kruipen in het stof om alles los te vijzen. We zien wel als we terug in België zijn. Bij het plaatsje Gliki ontspringt de rivier Acheron. De rivier werd door de oude Grieken beschouwd als de scheiding tussen de onder- en bovenwereld. . Er is o.a. een mogelijkheid om te gaan raften of paard te rijden. Wij kiezen voor een wandeling stroomopwaarts in zwemkleding en waterschoenen, zeer leuk als het warm weer is. Het water is ijskoud en op een gegeven moment moeten we  zwemmen om daarna terug te kunnen wandelen. Onze MH staat op de rechteroever, dicht bij een klein restaurant en kleine souvenirs winkeltjes. Veel plaats in de schaduw is er niet, geen faciliteiten wel een openbaar toilet. 's Avonds gaan wij iets eten en maken kennis met twee Nederlanders. Deze waren weggegaan uit Amoudia, aan de monding van de rivier, omdat ze een boete hadden gekregen van de politie wegens wild kamperen. Blijkbaar is er tijdens het hoogseizoen minder gedoogd. Vorig jaar hebben wij daar zonder probleem gestaan.


Dinsdag 27 augustus.


Na het ontbijt, verandering van programma. De bedoeling was een paar dagen in Amoudia te verblijven, maar door de kans om een boete op te lopen rijden wij richting Preveza,  langs de kust en komen aan in Mytikas. Daar staan een paar MH. Het is toegestaan maar geen luifel, tafel of stoelen laten staan. Kan controle komen. Wij hebben niets gezien.


Woensdag 28 augustus.


Rijden naar Lefkada en wandelen langs de winkelstraat. 's Middags een souvlaki eten met een ouzo in een typisch klein Griekse taverne. Wij nemen nog  4 souvlakis  mee voor s ‘avonds en betalen € 13.00 voor 6 souvlakis en 2 ouzo's. Waar gaan wij overnachten? Rechtover het eiland Kalamos. Vandaag gaan wij op camping staan, om water bij te tanken en WC leeg te maken. CAMPING IONION,  twee Griekse sterren camping, met veel vaste kampeerders. Straat oversteken en prachtige zee. Het is zeer warm, wij genieten van een zalige zee.


Donderdag 29 augustus.


8:15 uur gaan zwemmen in zee en nemen een douche op het strand. Na ontbijt, voor het opruimen, nog even nagenieten;  onze buurvrouw maakt Gemista (gevulde tomaten, aubergines, paprika’s en aardappelen) wat onze belangstelling wekt. Bij ons vertrek vraagt onze buurvrouw of we een, doosje hebben  om ons wat Gemista mee te geven, wat wij zeker niet afslaan. Griekser kan bijna niet, de mentaliteit zit er nog steeds in ondanks de crisis. De hele MH ruikt lekker.


Wij rijden verder, richting Tourlida (Mesologi), via Etoliko  “Etoliko is een unieke plaats gelegen op een eiland tussen twee lagunes in, de Etoliko Lagune en de Mesolongi Lagune. Etoliko (Aitoliko) is bereikbaar via twee smalle bruggen, op deze bruggen staan dorpsbewoners vaak te vissen in de visrijke lagunes. Etoliko is ook gekend bij de Grieken om zijn zwavelbaden; één probleem, het stinkt uren in de wind naar rotte eieren". Hier blijven wij niet overnachten. In tegenstelling met andere jaren staan er geen MH in Tourlida, zou de politie hier op ronde zijn? Wij nemen het zekere voor het onzekere en rijden verder tot wij een geschikte overnachtingsplaats vinden. Even voor Patras onze madam (GPS) raadplegen naar een camping. Wat weet ons madam van de economische situatie in Griekenland?  Niets, de twee campings rond Patras zijn gesloten. Zo  komen we terecht op camping Kato Alissos, waar wij 2 jaar geleden ook gestaan hebben en besluiten hier twee nachten te blijven.


Vrijdag 30 augustus.


Rustdag aan strand


Zwemmen en vissen…. ???? Ligt aan het aas denk ik…….


Zaterdag 31 augustus.


Ontbijten, ruimen wat op en rond 11:00u rijden wij naar Katakolo waar er dagelijks cruise schepen aanmeren, met duizenden toeristen die op bussen worden gezet richting Olympia. Dit brengt wel een gezellige drukte met zich me in het dorp. Zonder toeristen zijn de meeste winkels dicht. We staan op de kade voor € 5.00/nacht elektriciteit en gebruik v/d douches en WC inbegrepen (alles netjes) Wij blijven hier 3 nachten.


Zondag 1 september.


Genieten en vissen……. Yani, een dorpsbewoner, komt langs gereden met de fiets, om te vragen of we iets nodig hebben, groenten, fruit. Wij bestellen 1 kg druiven. Hij verdwijnt om na 2 uren terug te keren met 2 kg druiven, 2 vijgen en een citroen dit alles voor maar € 2.00.


Vissen lukt weer niet. Dit moet herzien worden tegen volgend jaar.


Maandag 2 september


’s morgens vroeg meren er twee cruise schepen aan, waarvan één van MSC. Tijdens het ontbijt, passeert er een jong koppeltje die goede morgen zeggen. Ze zijn van Sint Truiden en zitten op de MSC Divina. Blij dat ze Belgen zien, zij zijn de enigste Belgen aan boord. Ze doen een cruise vanuit Venetië naar Bari; Katakolo; Izmir; Istanbul; Dubrovnik en terug naar Venetië. We wensen ze nog een leuke rondvaart.


Dinsdag 3 september.


Wij rijden naar Litsa, de zus van Zoïs (onze Griekse vriend in België) waar wij, zoals gewoonlijk, hartelijk ontvangen worden door haar en haar zoon Stefanos. Haar man overleed spijtig genoeg in 2011, 3 maanden nadat we hem nog gezien hadden. Wij brengen met haar en zoon Stephanos een bezoek aan het kerkhof waar de moeder van Litsa en Zoïs begraven ligt. Het graf wordt schoongemaakt, olie van de lampjes wordt bijgevuld en wierrookvatje wordt aangestoken. Het graf wordt bewierookt alsook wij als zegen van geluk en gezondheid. We rijden terug en worden uitgenodigd om samen het middagmaal te nuttigen, makaronia Bolonaise, Griekse salade, Feta, olijven en brood. Nog even naar Zoïs bellen om nadien  afscheid te  nemen en krijgen nog een pot vijgen marmalada mee alsook de nodige post voor Zoïs. We zijden terug naar camping Kato Alissos en genieten verder van ons luie leventje.


Woensdag 4 september.


Genieten, genieten, genieten.


Donderdag 5 september.


Nog een voormiddag aan het strand, eten nog een boterham, pakken alles in en rond 14:30u rijden we naar Patras om Griekse producten in Lidl te kopen. Om de tijd door te brengen rijden wij richting Diakofto, waar we ’s avonds in een Grieks taverne nog iets eten.


Daarna terug naar haven van Patras. Het is zeer druk, moeten even zoeken om onze boord documenten te krijgen, aanschuiven aan douane met de nodige controles. Om 0:30 uur vertrekt de Coraggio richting Venetië.


Zaterdag 7 september.


Om 08:00u komen wij aan de boei van Venetië en vanaf dit moment kunnen niet meer ontbijten in selfservice. Dan maar ons noodrantsoen aanspreken in MH, zonder koffie. Terugreis verloopt normaal tot aan grens van Zwitserland. (wachttijd aan Gotthardtunnel minimum 3 uren); we besluiten maar de San Bernardinotunnel, op 1635 meters hoogte, te nemen en genieten van de vergezichten. Het verkeer verloopt verder zeer vlot. Zo komen wij om 18.30 uur aan in Saint Hyppolite. Genieten daar nog een goede maaltijd in een plaatselijk restaurant.


Zondag 8 september.


Bij gebrek aan brood, bakker in Saint Hyppolite is op zondag gesloten, vertrekken we op tijd om in Selestat een brood te kopen en even verder te stoppen om te ontbijten.


Ons kort verblijf naar Griekenland zit er op. We maken nu al plannen voor het volgende lang WE en onze vakantie 2014 met als hoogte punt (voor Raymond althans) een verblijf van 4 dagen op Ogion Oros (Mont Athos).

Land

LocatieGR

Gliki CC

N 39°19'39.1"

E 020°37'11.8"

GR

Mytikas CC

N 39°03'16.4"

E 020°42'00.7"

GR

Camping Ionion

N 38°40'17.4"

E 020°57'10.4"

GR

Katakolo CC

N 37°38'57.9"

E 021°19'07.7"

GR

Camping Kato Alissos

N 38°08'59.5"

E 021°34'38.6"


Prijs ferry

€ 762.00

Ven/Igou/Patra/Ven


Tanken

274.95 liters

€ 369.00


Aantal kilometers

3380 kmPeage

€ 88.20

+€ 38.50 vignet Zwitserland


Camping / CC