2010

OOSTENDE 21/03/2010


Met 586 motorhomes waren wij op 21 maart 2010 in Oostende om het wereldrecord "langste parade motorhomes" te verbreken.


Er waren 673 stuks nodig voor een nieuw record.


Wij zijn er ook van overtuigt dat met wat meer reclame de recordpoging toch gelukt zo zijn geweest.


De bedoeling van de recordpoging was ook de gemeenten warm te maken om parkeerterreinen op hun grondgebied te voorzien.


Voor ons was het onze eerste tocht met onze nieuw aanwinst; wij vonden het prettig om tussen de ervaren en minder ervaren motorhomes bezitters te vertoeven. Zoveel hadden wij nog niet op één plaats samen gezien. 

PAASWEEKEND 2010


Duizenden vertrekken en wij ook.


Het volgende staat op het programma "Haute Normandie".


Vrijdag 15:00 uur vertrekken wij; de files in België vallen mee, in Frankrijk is het drukker, zeker rond de groot steden, het is spitsuur.


Om 19:30 uur komen we toe in Le Tréport, we kozen voor een camperplaats juist buiten het centrum, boven op de klif. Een zeer rustig gelegen parking, 12 plaatsen, en voorzien van de nodige nutsvoorzieningen, voor diegenen die dit wensen.


's Morgens op zoek naar brood, dat te verkrijgen is even verderop in een restaurant-sandwichbar. Maar rond 10 uur kwam er zelfs een bakker de parking opgereden.


Na het ontbijt een stevige wandeling naar Le Tréport; met de 378 trappen naar beneden en terug met de kabelbaan.


‘s Middags rijden we verder richting Bretteville du Grand Caux, op 15 km van Fecamp, waar we een overnachtingplaats op het oog hebben gevonden langs “France Passion” Ecomusée du Cidre is een verwerkingsbedrijf voor appelproducten gaande van lekkere cider, confituur, likeur, appelsap tot Calvados …


Na kennismaking rijden we even terug naar Fecamp waar we de volgende lading frisse lucht binnen doen om daarna terug naar Bretteville te rijden.


Na een goede nachtrust en ontbijt rijden we naar Le Crotoy en zetten de MH op de aangeduide plaats langs de zee. Deze parkingplaats is in slechte staat, vol grote plassen met als gevolg véél slijk. Naar onze mening geen 3/10 waard. Na een goede maaltijd rijden we verder naar Cayeux sur Mer. Een parking gevonden, langs internet, juist buiten een camping. Zeer mooi gelegen met zicht op de duinen. Hier kan je langs de zee oneindig wandelen en de zuivere lucht opslaan in je longen. De zon schijnt heel de middag met een stevige zeebries.


Vervolgens naar Hardelot, een mondaine buitenwijk, meer naar de zee toe een vernieuwd stadje, volop in uitbreiding. Vandaaruit naar Boulogne met een bezoek aan Nausicaä.


De volgende halte is Escalles,Cap Blanc-Nez, waar we in de vooravond nog een laatste flinke wandeling maken.


Het WE zit erop en vatten de terugweg aan.


Aantal kilometers: 850 km.


 

WEEKEND NAAR SAINT MALO (15 tot 18 april)


Woensdagavond, na het werk, rond 17:15 uur, vertrekken we. We overnachten aan de funiculaire in Le Treport.


Donderdagochtend rijden we na het ontbijt tot Cancale. Daar vinden we een camperplaats op 5 minuten wandelafstand van de haven, rustig gelegen, een 50 tal plaatsen, mooi aangelegd, we betalen € 6.00 exclusief faciliteiten


Een wandeling naar de haven voor natuurlijk lekkere oesters (12 stuks voor € 4.00). In de restaurants kosten ze meer dan € 15.00.


Vrijdagochtend rijden wij richting Saint Malo waar we ’s middags hebben afgesproken met vrienden die daar een buitenverblijf hebben. De camperplaats voorzien aan het hippodrome, maar die is gesloten. Even ons boekje raadplegen en naar les "Ilôts à Rothéneuf" op 4 kilometers van onze vrienden. Prijs € 3.70 per nacht alles inbegrepen!!. Mooi aangelegd, was vroeger een camping.


Wij gaan te voet naar Paramé, goed voor een uur stappen. Gezellige namiddag met nog een extra wandeling langs de zee. ‘s Avonds brengt Adélaïde ons terug naar onze MH.


Zaterdag rijden wij naar Saint Malo stad en zetten de MH neer op  een parkeerplaats even buiten de stad en maken een wandeling "intramuros". Na een lekkere zoute pannenkoek rijden we in de namiddag verder naar Beaumont le Hareng, we kiezen hier voor de boerderij “la ferme de l’Angora” langs “France Passion”. Een kwekerij van Angorakonijnen met zondagmorgen een bezoek om 9:00 uur aan de schattige pluche beestjes. Er kan zelfs brood besteld worden.


De laatste dag is weer aangebroken en maken nog een tussenstop in Aiffay waar er een parade was van oldtimers en in Berck sur Mer, waar er jaarlijks een "rencontre internationale pour Cerfs Volants"plaats vindt.


Ons derde WE zit erop en vatten de terugweg aan.


Aantal kilometers: 1752 km.

 


WEEKENDJE VEERSE MEER.


4 tot 7 juli 2010.


We vertrekken vrijdagavond naar Nederland, deze keer niet te ver, maar juist ver genoeg om de vakantiesfeer te creeëren. Het is prachtig weer en warm.


We kiezen voor een staanplaats in Wolpkaartsdijk, juist buiten de Camping 't Veerse Meer. Een 5 tal plaatsen zijn er voorzien met alle comfort, water, electriciteit, gebruik van het sanitair van de camping en zelfs per plaats een rooster om het grijswater te lozen. Plaatsen netjes ingedeeld en gescheiden door groen. Zeer rustig gelegen in een doodlopende straat die uitgeeft op de inham van het Veerse meer. Voor voeding geen probleem, op 100m een supermarkt die zelfs zondags open is.


We namen natuurlijk de fietsen mee, want Nederland is goed voorzien in prachtige fietspaden met het fietsknopen systeem. Een kaartje is te verkrijgen op de camping.


Zaterdagmorgen besluiten we naar Goes te fietsen waar er juist mark is met oude ambachten en klederdrachten. Zeer gezellig en kleurrijk. We komen er veel bekend volk tegen; Kontich heeft een bus ingelegd voor een bezoek aan het merklappenmuseum. Wat een toeval. We genieten op een terras en laten ons mee wegdromen in het verleden.


Zondag staat Veere op het programma. Op 2 min. van onze staanplaatst nemen we de veerboot naar de overkant om, na een mooie fietstocht, de veerboot terug te nemen naar Veere. Een zeer toeristisch, gezellig stadje aan het water; een bezoekje waard. Na een kleine lunch fietsen we langs de mooie paden terug naar Wolphaartsdijk, paden die bijna volledig langs het water lopen. Eens terug genieten we nog van het mooie weer om ’s avonds terug te rijden naar Kontich. 


Een weekend dat voor herhaling vatbaar is.WEEKENDJE AAN ZEE


16 tot 18 juli 2010


Een Griekse activiteit in Bredene, de gelegenheid om de camper buiten te halen en naar de zee te trekken. Vrijdag, alles ingeladen en ’s avonds weg.


Oostende heeft zijn parking voor mobilhomes maar bij het volgen van de coördinaten passeren we de parking van “Earth Explorer” en bemerken talrijke campers op de parking. Dus sluiten wij ons hieraan en parkeren ons.


We vangen op dat er op de aangeduide parking voor mobilhomes de “Cirque du Soleil” hun tenten hebben opgeslagen en er verwezen wordt naar hier, vandaar de talrijke campers. Op zich niet zo slecht staan maar natuurlijk geen voorzieningen. Men kan er wel gratis fietsen gebruiken. We maken nog een fietswandeling (met onze eigen fietsen) naar Bredene waar er een gezellige avondmarkt plaatsvindt.


De nacht echter was een nachtmerrie. Er zijn, niet zo ver van de parking, werken aan de gang, het aanleggen/verbouwen van een jachthaven met als gevolg zeeeeer veel lawaaihinder (het opscheppen en lossen van rotsblokken). De hele nacht werd er gewerkt, echt schandalig. Niet alleen voor ons maar tevens voor de woonkern en het vakantieverblijf voor de kinderen. Zaterdagmorgend na het ontbijt, een bakker op wandelafstand, nemen we de fiets en maken een fietstocht naar Oostende om daarna door te fietsen naar Bredene voor de Griekse activiteit.Het is prachtig weer en genieten daar ter plaatse van de mooie namiddag. Komen dan ook veel bekend volk tegen. ’s Avonds besluiten we niet in Oostende te blijven en rijden verder naar Damme, wat zeker een bezoek waard is. Er is een parking op 2 min. van het centrum. Er zijn een 4 tal plaatsen voorzien voor campers (alhoewel er plaats is voor meer) maar spijtig genoeg zonder nutsvoorzieningen. Het is er in ieder geval vele rustiger dan in Oostende. Na een rustige nacht en ontbijt (bakker in het centrum) besluiten we een fietstocht te maken naar Sluis. Zeer mooi! Na een kleine lunch in Sluis fietsen we terug naar Damme maar verlengen onze tocht nog even tot Brugge. De dag is weeral snel om en rijden rond 21 uur terug huiswaarts. Een zeer mooi WE.


We vernemen dat de parking in Oostende, waar we verbleven, niet meer mag gebruikt worden voor campers maar er een andere voorzien werd, de weide die gebruikt werd voor het wereldrecord “langste rijdende file mobilhomes”, naast het vliegveld.


Of daar nutsvoorzieningen aangelegd worden is ons niet bekend.CHARENTE MARITINE


Een stukje Atlantische kust met zuidelijke charmeVrijdag 3 september 16.00 uur vertrekken we en rijden tot Chartres. Veel tijd verloren met de ring rond Parijs zodat het bijna 22.30 uur is dat we daar toekomen. We staan juist buiten een camping, zonder faciliteiten; geeft niet het is maar een passage en we hebben alles bij. Er kan brood besteld worden op de camping en er zijn voorzieningen voor water en lozing. Camping sluit ’s avond zijn deuren om 22.00 uur.


Zaterdag 4 september, bezoek aan de stad Chartres. Vanwaar wij staan is er langsheen de camping een wandelweg voorzien die je zowel te voet als met de fiets kan volgen. Zeer mooie wandeling langs het water de Eure. Chartres is zeker een bezoekje waard. In de namiddag rijden we door tot in Niort. Het is wel zoeken achter de parkeerplaats voor campers daar de coördinaten niet kloppen. We vragen de juiste weg aan een voorbijganger zodat we toch ter plaatse komen. Zeer mooie staanplaatsen. Er is gelegenheid voor elektriciteit en juist buiten de parking kan je lozen en bijvullen. De prijs bedraagt € 7,00 bedrag dat ze komen ontvangen; we hebben niemand gezien. Van hieruit kan je te voet naar het stadje, waar er gelegenheden genoeg zijn om te winkelen en een hapje te eten.


Oléron, Madame, Ré; Drie paradijselijke eilanden ...


met elk een eigen karakter: ongerept, mysterieus, elegant en sportief.


Sommigen staan in verbinding met het continent door middel van enorme bruggen, andere enkel bij laag water toegangkelijk.


Oléron, de Atlantische gigant


is op Corsica na de grootste eiland van Frankrijk en eveneens het meeste zuidelijke eiland voor de Atlantische kust


Zondag 5 september rijden we verder tot in Saint Pierre d’Oléron waar we kiezen voor een staanplaats van “France Passion”. Deze keer bij een wijnboer, tussen de ranken. Zeer mooi staan en zeer rustig. Deze boer is gekend voor zijn Pineau des Charentes, cognac, ….. Van hieruit fietsen we naar Boyardville. Hier heb je de gelegenheid om met de boot tot aan het fameuze Fort Boyard te varen, het is spijtig genoeg niet toegankelijk.

       


Maandag 6 september fietsen we naar Château d’Oléron. Zeer kleurrijk. De oude visserhuisjes, waarvan er nog verschillende in gebruik zijn door de vissers, de rest is omgevormd tot kleine winkeltjes. We eten er ’s middags in een klein restaurantje en wat eten we, de specialiteit vis natuurlijk.           


Madame, de onbekende


Laag water. De Passe aux Boeufs wordt zichtbaar, het ossenpad, een elegante strandwal van zand en stenen. Enkele honderde meters verderop, met de rug naar Port-des- Barques, loopt het pad tot aan de voet van een klein eiland dat wordt omringd door de hoge silhouetten van de vissershutten op palen. Dit eiland is toegankelijk bij eb en is een paradijsje voor botanisten, wandelaars en natuurlijk de vissers te voet.

Dinsdag 6 september


Zeker een bezoek waard. Spijtig dat het in de voormiddag regent zodat we niet de hele toer van het eiland doen. Je kan hier zelf je oesters steken, kokkels zoeken, maar voorzie je op een stevig paar laarzen. Hier komen we zeker nog terug maar met mooi weer, wat een hele andere indruk zal geven op deze prachtige natuur.We rijden verder naar


Het witte eiland Ré


"Het is net Saint Tropez aan de Atlantische kust, maar met minder poeha" zeggen de inwoners van Ré zelf.


het klaart helemaal uit en de zon schijnt overvloedig. We kiezen hier voor een staanplaats in Saint Martin de Ré, ster van de zee genoemd. Er is plaats voor een 17 tal campers, is niet zoveel,  dus best op tijd stoppen en eerst even checken of er nog plaatst is. De regel geldt hier dat je op voorhand moet kiezen voor hoeveel nachten je wil blijven vooraleer je betaald aan de automaat, prijs € 10,00 per nacht,anders ben je verplicht, indien je een nacht meer wil blijven, terug  buiten te rijden en daarna weer binnen. Mooie plaatsen met nutsvoorzieningen,


Is er geen plaats meer oppassen met het overnachten op de aangrenzende de parkeerplaats. Er wordt streng gecontroleerd en de boete bedraagt € 12,00.


Dit dorp is een bezoek waard, zeer gezellig.


Woensdag 7 september.


We rijden door naar de Vendée


Noirmoutier-en-l'Île, de hoofdstad van het eiland, verleidt de bezoekers met steegjes, afgeboord met witte huizen, de haven, de kerk uit de 12e eeuw en het middeleeuwse kasteel dat een museum over de geschiedenis van het eiland herbergt.


Het museum van de tradities, gelegen in la Guérinière, beschrijft uitvoerig de activiteiten en tradities van het eiland, aan de hand van collecties van voorwerpen, kostuums, en gereconstrueerde stukken


Hier is er een reusachtige parking voorzien, betaalbaar tussen 19.00 en 07.00 uur, € 7,00. Verschillende nutsvoorzieningpunten.


Gezellige binnenstad met haar winkeltjes en haven waar de restauratie van oude schepen gebeurd.


Donderdag 8 september.                                                                                   


Het eiland is te bereiken ofwel met de brug of bij laagwater langs de “Passage du Gois”; een 5 à 6 km lange baan dwars door de zee. Deze weg nemen we dan ook om het eiland te verlaten aangezien het lage tij is. Zeer druk bezochte plaats door de talrijke “Pêcheurs à pied”. Eveneens de moeite om bij een volgend bezoek hier iets langer te verblijven om deel te nemen aan deze zoektocht naar eetbare schelpen. Hou de uren van de tij in het oog     daar er spijtig genoeg ieder jaar mensen verdrinken omdat ze niet tijdig wegraken en ingesloten worden door de opkomende zee.


We komen aan in Cancale. We kiezen hier terug voor de parking voorzien juist buiten de stad. We betalen hier per uur wat voor ons op een € 6,00 komt. We maken een wandeling naar Cancale en kuieren in het zonnetje met een bezoekje aan de oesterstalletjes om te degusteren. ’s Avond genieten we van een lekker diner met zicht op zee.


Vrijdag 9 september.


We rijden tot in Arromanches-les-Bains. Hier is er eveneens een plaats voorzien voor campers. Wel zeer smalle plaatsen. Deze parking was reeds volzet en we zetten ons op de aangrenzende parking, die op de avond aardig vol liep.


Zaterdag 10 september


Na het ontbijt rijden we door naar Dieppe. Maar door allerlei activiteiten was hier nergens een plaats te vinden, niet om te parkeren noch om te overnachten. Dan maar doorrijden naar Le Tréport en maken wederom gebruik van de parking gelegen aan de funiculaire. Opgepast, deze parking is nu betaalbaar geworden, iets wat wij niet opgemerkt hadden en een boete oplopen van € 11,00 i.p.v. € 7,00 parkeergeld. Een wandeling naar Mers les Bains, we kuieren over de dijk en genieten van een avondmaal in Le Tréport. 


Zondag 11 september


We rijden naar huis met twee tussenstoppen in Fort-Mahon-Plage en in Verton waar we de rommelmarkten bezoeken. Thuis denken wij aan al dat moois en lekkere dingen. 

ENKELE DAGEN RICHTING PICARDIE


Donderdag 28 oktober


We vertrekken richting Frankrijk. Voor onze eerste overnachting kiezen we voor Banteux. Een parkingplaats die sinds 1 april in gebruik werd genomen. Er is plaats voor 4 campers, voorzien van elektriciteit, water en dit allemaal gratis. Een zeer mooie aangelegde plaats met het zicht op Le canal de St. Quentin. Gelegen op 500m van het dorp, maar….. geen winkels, zelfs geen bakker of café. Er is slecht een bakker een 4 tal km verder, dus rekening mee houden. Maar de locatie is zalig. We genieten hier van de rust en komen zeker terug.


Vrijdag 29 oktober.


We vertrekken richting Amiens. Hier parkeren we juist buiten het stadscentrum aan “La Somme”. Er zijn verschillende parkeergelegenheden, een 4 tal parkings. Waar stonden op de parking “Port d’Amont". In de week gratis van 12.30 tot 14.00 uur, vanaf 14.00u tot 19.00 uur € 1 per uur met max. 4 uren vooruitbetaling. Na 19.00u gratis tot zaterdagmorgen 9.00 uur. Zaterdag is er een kleine groenten- en fruitmarkt  op de aangrenzende parking. De stad Amiens is zeker de moeite waard; je kan er wandelen langs de binnenwateren, in het mooie park en door het historisch stadscentrum met zijn mooie kathedraal. Het is tevens een levende studentenstad.


Zaterdag 30 oktober


We rijden naar Verchin, overnachting “France Passion”, te midden van de velden, eigendom van een graanverwerkende boerderij. Er zijn slechts 2 plaatsen voorzien, even buiten de boerderij. ’s Morgens vers brood en taart op ambachtelijke wijze gebakken. We maken een wandeling door de natuur. Het dorp is gekend door zijn getorste kerktoren. Deze kerken zijn gekend onder de benaming "Les Clochers tors”. Er zijn er 102 in Europa waarvan 8 in België.


Zondag 31 oktober


We rijden we naar Brugge om te overnachten op de parking juist buiten de stad. Zeer goed onderhouden parking voor een 34 campers, voorzien van alle nutsvoorzieningen. De prijs buiten het seizoen is € 15, elektriciteit inbegrepen. Geen plaats meer, niet getreurd er kan overnacht worden op de aangrenzende parking voor bussen. We genoten van onze dag met prachtig weer en een lekker etentje.


Maandag 1 november


We rijden terug naar Kontich.


Hierbij een algemeen beeld van enkele dagen richting Picardie


Aantal kilometers: 711 km
Land

LocatieFR

Le Treport CC

N 50°03'27.7"

E 001°21'42.3"

FR

Breteville CC

France Passion


FR

Le Crotroy CC

N 50°13'55.3"

E 001°38'03.0

FR

Camping Les Gallets de la Molière Cayeux s/ Mer

N 50°12'11.3"

E 001°31'37.7"

FR

Cancale CC

N 48°40'10.2"

E 001°51'56.1"

FR

Saint Malo Hypodrome CC

N 48°40'49.8"

W 001°57'47.9"

FR

Les Ilots de Rotheneuf CC

N 48°38'38.4"

W 001°59'38.6

FR

Beaumont le Hareng

France Passion


NL

Wolphaarsdijk Camping 't Veerse Meer

N 51°32.39.1

E 003°48'45.5

BE

Damme CC

N 51°14'55.9"

E 003°16'19.1"

FR

Chartres CC

N 48°26'02.7"

E 001°29'56.0"

FR

Niort CC

N 16°19'46.6"

W 000°27'52.0"

FR

Saint Pierre d'Oleron

France Passion


FR

Saint Martin de Ré CC

N 46°11'57.3"

W 001°21'55.1

FR

Noirmoutier en Ile CC

N 47°00'04.5"

W 002°15'08.5

FR

Banteux CC

N 50°03'45.4"

E 003°12'04.5"

FR

Amiens CC

N 49°54'00.1"

E 002°18'42.0"

FR

Verchin

France Passion


BE

Brugge

N 51°11'46.1"

E 003°13'31.8"